Informasjon om svømmekløe

Svømmekløe, eller cerkariedermatitt, er et kløende utslett på huden hos mennesker som har badet i enkelte ferskvannssjøer og dammer. Utslettet er forårsaket av parasitter (ikter) som vanligvis infiserer ulike arter av fugler som er knyttet til ferskvann.

Svømmekløe er ikke farlig, men det kan forekomme allergiske reaksjoner som gir kløende utslett og kan minne om myggstikk. Symptomene forsvinner i løpet av en til to uker.

De første utbruddene kommer oftest i juni/juli måned etter perioder med godvær, og de kan vare utover sommeren en stund. Iktene kan forekomme i alle innsjøer med høye vanntemperaturer.

Det er vanligvis ikke nødvendig å behandle "svømmekløe", men kløestillende midler og antiallergisk behandling (antihistaminer) kan lindre problemene om utslettet er svært plagsomt.

• Tørk huden med et håndkle med en gang du kommer opp av vannet.
  • Ta en dusj med en gang du kommer opp av vannet.
  • En vitenskapelig studie har vist at vannfast solkrem med brennmanetbeskyttelse kan beskytte mot parasittene som gir svømmekløe hos mennesker

Ønsker du å melde i fra om svømmekløe?

Send en e-post til skadedyr@fhi.no med informasjon om hvor du har badet. Oppgi navn på vannet, samt hvilken kommune vannet ligger i.

Du kan lese mer om svømmekløe på FHI sine nettsider: