Midt-Telemark kommune

Båndtvang

Båndtvang

Fra og med 1. april til og med 20. august skal hunder holdes i bånd eller forsvarlig inngjerdet eller innestengt, slik at den ikke kan jage eller skade husdyr eller vilt. Dette er en landsdekkende bestemmelse og den er absolutt (Hundeloven).

Hva er båndtvang?

Båndtvang er med på å sikre dyr i forplantningstida, men også når de har fått avkom. Hunder kan ødelegge reir, skade fugleunger eller forstyrre rugende fugler så mye at hekkingen mislykkes. Det er også viktig at drektige hjortedyr får ro og at kalvene ikke forstyrres i denne kritiske perioden.

Hundelovens § 3 fastslår at en hundeholder har plikt til å vise aktsomhet for å unngå at hunden volder skade på folk, dyr, eiendom eller ting. Hundeholderen skal også sørge for at hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, miljø eller andre interesser. Hundeholderen skal søke å avverge at hunden eller hundeholdet skaper utrygghet for andre.

 

Overtredelse av båndtvang

Ved overtredelse av båndtvangreglene gir politiet først skriftelig advarsel, det kan også gis ut bøter. Dersom hundeholder får flere enn en advarsel iløpet av tre år, vil politiet har anledning til å avlive eller omplassere hunden. Se hundelovens kapittel 6 og kapittel 7.

 

Ekstraordinær båndtvang

Den enkelte kommune kan etter hundeloven § 6 vedta forskrifter som bestemmer at hunder skal holdes i bånd utover båndtvangstiden i tilknytning til boligområder, handleområder, i parker, beiteoråder, rekreasjonsområder mv.

Båndtvangstiden kan også utvides under ekstraordinære forhold for å beskytte viltet ved store snømengder evt. i kombinasjon med langvarig kulde eller andre forhold som gjør betingelsene for viltet særlig vanskelig. Dette er noe hver enkelt kommune selv kan bestemme.