Midt-Telemark kommune

Felling av vilt som gjør skade

Felling av vilt som gjør skade

Kanadagås Øystein Saga

Jeg opplever problemer med en art - hva gjør jeg?

Det er flere ting du kan gjøre for å hindre at dyret plager deg eller gjør skade på hus, avling eller næring. I Miljødirektoratet sin veileder finner du råd om hva du kan gjøre.  

Grevling i hagen?

Felling av vilt utenfor ordinær jaktsesong
reguleres av viltforskriftens kapittel 3, men med de unntak (hjortevilt og bever mf.) som er nevnt i forskriften. Forskriften er delt i fire:

  • § 3-4 er skadefelling etter skadelidtes egen beslutning
    • Eks. er grevling, rødrev, kanadagås, ringdue, bydue mf.
  • § 3-5 er skadefelling etter beslutning fra kommunen
    • Eks. er grågås, hvitkinngås, gråmåke, svartbak og knoppsvane mf.
  • § 3-6 er skadefelling etter beslutning fra Statsforvalteren
  • § 3-7 er skadefelling etter beslutning fra Miljødirektoratet

For artene som er omfattet av viltforskriftens § 3-4, kan du altså selv vurdere om vilkårene for felling er innfridd. Skadefelling av disse artene er dermed ikke søknadspliktig, men det er likevel viktige vurderinger som skal gjøres og dokumenteres og til slutt rapporteres til kommunen, før en eventuell skadefelling kan gjennomføres.

Et vesentlig vilkår for skadefelling etter § 3-4, kommer av viltforskriftens §3-3a «Skaden er eller kan bli av vesentlig økonomisk betydning.» Dette innebærer at den som skadefeller selv må kunne vise til en økonomisk kalkyle som viser hvilke kostnader dyret medfører. Normalt regnes for eksempel ikke grevlingens graving i plen og søppel som vesentlig økonomisk belastning for den skadelidte, og vilkåret for felling er dermed ikke innfridd.

Hvis du likevel kommer fram til at skadene er vesentlig økonomisk betydning, er det et krav i viltforskriftens § 3-3a, at du først har gjennomført skadeforebyggende tiltak og at disse kan dokumenteresMiljødirektoratet har gitt en oversikt over hvilke skadeforebyggende tiltak som er aktuelle for mange av de vanligste artene.

Hvis du har forsøkt alle aktuelle skadeforebyggende tiltak, dokumentert dette og skaden fortsatt er av vesentlig økonomisk betydning, kan du vurdere skadefelling. Skadefelling skal da skje i henhold til forskrift om utøvelse av jakt, felling og fangst og viltloven § 19 som setter krav til human jakt. Dette gjelder særlig dersom det er mistanke om at dyret som gjør skade har unger.

Etter at en skadefelling er gjennomført, skal du umiddelbart rapportere om uttaket til kommunen, med opplysning om antallet individer, art og hvilken skade som var grunnlag for uttaket.

Kontakt

Øystein Saga
Rådgiver viltforvaltning
E-post
Mobil 91 75 92 06