Midt-Telemark kommune

Radonmåling

Radonmåling

Kommunen måler jevnlig radonnivået i skoler, barnehager, sykehjem og andre formålsbygg. 

Hva er radon?

Radon er en usynlig og luktfri gass som dannes naturlig i berggrunnen. Radon kan gi helseproblemer når den forekommer i for høye konsentrasjoner i inneluft. 

  • Byggegrunnen er den viktigste kilden til radon i norske boliger og er i de fleste tilfeller hovedårsak til høye radonkonsentrasjoner i inneluft. De viktigeste bergartene i denne sammenheng er alunskifer og enkelte granittsorter. Radongassen trenger gjennom sprekker i grunnen eller gjennom sand og morene. Den kan videre sive inn i hus eksempelvis gjennom utettheter i kjellergulv og langs røropplegg.
  • Vannforsyning fra borebrønner i fast fjell kan gi økt radontilførsel til inneluft. Ved bruk av vannet til dusj, oppvaskmaskin og lignende, vil radon frigjøres til inneluften. I overflatevann og vann fra gravde brønner er konsentrasjonen lav.
  • Bygningsmaterialer og fyllmasser kan også bidra til radon i inneluft.

 

Forskrift og anbefalinger

Statens strålevern anbefaler at radonnivået holdes så lavt som mulig i alle bygninger, og at tiltak alltid bør utføres når radonnivået innendørs overstiger 100 Bq/m³.

Det er innført forskriftsfestede grenseverdier for radon i skoler, barnehager og utleieboliger. Her fremgår at de som er ansvarlig for drift av skoler, barnehager og utleieboliger, skal iverksette radonreduserende tiltak dersom radonnivået overstiger 100 Bq/m³ (tiltaksgrense). Radonnivået skal uansett ikke overstige grenseverdien på 200 Bq/m³. Ansvarlige skal kunne dokumentere radonnivåene og gjøre disse tilgjengelig.

Statens strålevern anbefaler at det gjøres tiltak dersom vannet i virksomheten/boligen har et radoninnhold på mer enn 500 Bq/l.

 

Måling av radon i hjemmet

Midt-Telemark kommune bruker Miljøhygienisk på Notodden som faglig rådgiver og du som innbygger kan kontakte dem ved spørsmål om radon og radonmåling. Det finnes også mange andre foretak som tilbyr måling av radon i inneluft. Målinger bør gjennomføres i tidsrommet oktober til april, og over minimum to måneder for å få beregnet en årsmiddelverdi.
 

Se mer info på nettsiden til Miljøhygienisk på Notodden

 

 

Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

På nettsiden til Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet finner du mer informasjon om måling av radon.
 

Se mer informasjon om radon på dsa.no

 

Kontakt

Aslak Gilde
Enhetsleder byggesak, oppmåling og reguleringsplan
E-post
Mobil 94 16 37 22
Ida Alvestad
Fagleder Miljøhygienisk avdeling
E-post
Telefon 47 68 98 99