Plan og bygningsloven § 12-14 sier at ved endring og oppheving av reguleringsplan gjelder samme bestemmelser som for utarbeiding av ny plan. Loven har en rekke bestemmelser som gjelder utarbeidelse av ny reguleringsplan, hvor disse er særlig relevante når det gjelder endring av reguleringsplan:
Lov om planlegging og byggesaksbehandling (plan- og bygningsloven)
§ 12-14. Endring og oppheving av reguleringsplan
For utfylling, endring og oppheving av reguleringsplan gjelder samme bestemmelser som for utarbeiding av ny plan.
Kommunestyret kan delegere myndigheten til å treffe vedtak om endringer i reguleringsplan når endringene i liten grad vil påvirke gjennomføringen av planen for øvrig, ikke går utover hovedrammene i planen, og heller ikke berører hensynet til viktige natur- og friluftsområder.
Før det treffes slikt vedtak, skal saken forelegges berørte myndigheter, og eierne og festerne av eiendommer som direkte berøres av vedtaket, og andre berørte, skal gis anledning til å uttale seg. Jf. for øvrig § 1-9.
Kommunestyret kan delegere myndigheten til å treffe vedtak om å oppheve plan som i det vesentlige er i strid med overordnet plan. Før det treffes slikt vedtak, skal eierne og festerne av eiendommer som direkte berøres av vedtaket, gis anledning til å uttale seg. Jf. for øvrig § 1-9.
§ 12-3.Detaljregulering
Detaljregulering brukes for å følge opp kommuneplanens arealdel og eventuelt etter krav fastsatt i en vedtatt områderegulering. Detaljregulering kan skje som utfylling eller endring av vedtatt reguleringsplan.
Private, tiltakshavere, organisasjoner og andre myndigheter har rett til å fremme forslag til detaljregulering, herunder utfyllende regulering, for konkrete bygge- og anleggstiltak og arealendringer, og til å få kommunens behandling av og standpunkt til reguleringsspørsmålet som tas opp i det private forslaget.
Private forslag må innholdsmessig følge opp hovedtrekk og rammer i kommuneplanens arealdel og foreliggende områdereguleringer.
Reguleringsplan skal utarbeides av fagkyndige.
Det er utarbeidet en egen forskrift for behandling av private forslag til reguleringsplan. Kravene gjelder også for endring av reguleringsplan, og §1 er særlig aktuell:
Forskrift om behandling av private forslag til detaljregulering etter plan- og bygningsloven
§ 1. Krav til planinitiativet
Private forslagsstillere skal sende et planinitiativ til kommunen senest samtidig med forespørsel om oppstartsmøte etter plan- og bygningsloven § 12-8 første ledd andre punktum.
Planinitiativet skal i nødvendig grad omtale premissene for det videre planarbeidet, og redegjøre for
- formålet med planen
- planområdet og om planarbeidet vil få virkninger utenfor planområdet
- planlagt bebyggelse, anlegg og andre tiltak
- utbyggingsvolum og byggehøyder
- funksjonell og miljømessig kvalitet
- tiltakets virkning på, og tilpasning til, landskap og omgivelser
- forholdet til kommuneplan, eventuelle gjeldende reguleringsplaner og retningslinjer, og pågående planarbeid
- vesentlige interesser som berøres av planinitiativet
- hvordan samfunnssikkerhet skal ivaretas, blant annet gjennom å forebygge risiko og sårbarhet
- hvilke berørte offentlige organer og andre interesserte som skal varsles om planoppstart
- prosesser for samarbeid og medvirkning fra berørte fagmyndigheter, grunneiere, festere, naboer og andre berørte
- vurderingen av om planen er omfattet av forskrift om konsekvensutredninger, og hvordan kravene i tilfelle vil kunne bli ivaretatt
Kommunen vurderer kravene til dokumentasjon i hvert enkelt tilfelle ut ifra omfanget av endringen det søkes om.