Midt-Telemark kommune

Bekjempelse av floghavre

Bekjempelse av floghavre

Floghavre er et ugress som sprer seg voldsomt og er så truende for norske kornavlinger at det er underlagt en egen forskrift. 

Kontroll og meldeplikt
Alle som er driftsansvarlig for en landbrukseiendom, skal sørge for årlig floghavrekontroll på all dyrket jord unntatt flerårig eng. Ved kjennskap til (eller mistanke om) floghavre, skal du straks melde fra til landbrukskontoret. Meldingen skal følges av en planteprøve og registreringsskjema ved funn av floghavre som kommunen skal videresende til Kimen Såvarelaboratoriet AS for diagnostisering.

Plikt til bekjempelse
Det er krav om at du som driftsansvarlig bekjemper floghavre på hele eiendommen. På areal som grenser mot dyrka mark på naboeiendom, veier og åpne vannveier, skal du holde et 20 meter bredt belte helt fritt for frøbærende floghavreplanter.

Tiltak 
Tiltakene er delvis forskriftsfestede plikter, men inneholder også andre gode råd for å bekjempe og redusere risikoen for spredning. Det finnes flere forebyggende tiltak. Ved bekjemping er det viktig å starte tidlig. Floghavre må lukes før dryssing. Dra opp hele planta, og legg direkte i en tett sekk eller lignende. Det er viktig å merke området der floghavren er funnet. Luket floghavre skal destrueres slik at floghavre ikke spres, jf. § 7. Dette kan gjøres ved brenning.

Offentlig kontroll for å komme ut av floghavreregisteret/frierklæring
En landbrukseiendom kan bli frierklært for floghavre. Når du som bruker av arealer mener at floghavren er utryddet, kan du den påfølgende vekstsesong forlange offentlig kontroll. Det er landbrukskontoret utfører første kontroll, og Mattilsynet andre års kontroll.

Regelverk og nyttig informasjon-linker
Informasjon om floghavre på nettsidene til Mattilsynet

Forskrift om floghavre

Retningslinje for innsending av planter til floghavrediagnostisering (PDF, kimen.no)

Registreringsskjema ved funn av floghavre

Skjema for offentlig kontroll av floghavre