Hva er fysio- og ergoterapitjenesten og hvem kan få hjelp
Fysioterapeuten tilbyr
Ergoterapauten tilbyr
Hvordan komme i kontakt med fysio- og ergoterapitjenesten
Priser
Hva kan fysio- og ergoterapitjenesten bidra med til beboere på institusjon
Hva kan fysio- og ergoterapitjenesten bidra med til voksne hjemmeboende
Hva kan fysio- og ergoterapitjenesten bidra med til barn og unge
Klage
Tjenesten skal fremme helse, forebygge skade, undersøke og behandle funksjonssvikt, samt samarbeide med andre fagpersoner i kommunen og spesialisttjenesten.
Arbeidet foregår i helsestasjon, barnehage, skole, i terapibasseng, i personens hjem, på institusjon og i tjenestens egne lokaler. Avdeling for fysio-, ergo og hjelpemiddelservice består av fem fysioterapeuter, en ergoterapeut, en turnuskandidat i fysioterapi og to hjelpemiddelteknikere.
Fysioterapi gis både for å forebygge, og for å behandle sykdom eller skade. I den kommunale fysioterapitjenesten er fysioterapeuten enten ansatt av kommunen eller har en driftsavtale med kommunen. Du kan få veiledning, trening og behandling individuelt eller i gruppe.
Alle kan henvise til fysio- og ergoterapeuter. Du trenger ikke rekvisisjon i fra lege. Ventetiden vil variere noe. Henvendelser prioriteres etter alvorlighetsgrad. Fysioterapeuten kan rekvirere transport til/fra behandlingsted om nødvendig.
- Undersøkelse, observasjon og funksjonsutredning
- Veiledning, informasjon og undervisning
- Behandling og oppfølging av tiltak ut i fra en fysioterapifaglig vurdering
- Gruppetrening
- Behandling og opptrening i terapibassenget Heitehølen på Gullbring kulturanlegg
Ergoterapeuten arbeider med mennesker som har, eller står i fare for å få vansker med dagliglivets aktiviteter. Målsettingen er å skape deltakelse og inkludering gjennom å se menneskets funksjon, i sammenheng med omgivelser og aktiviteter.
- Fremmer deltakelse og inkludering i hverdagslivet
- Utvikler menneskets mestring
- Tilrettelegger aktiviteter
- Endrer omgivelser for eksempel ved hjelp av hjelpemidler
I Midt-Telemark kommune tilbys det fysioterapitjenester både kommunalt og via institutter med avtalefysioterapeuter, i tillegg til helprivat fysioterapipraksis. Terapeutene dekker ulike fagområder innenfor fysioterapifaget, og det kan være utfordrende for deg som oppholder deg her i kommunen å vite hvem, eller hvor man skal henvende seg for å få best hjelp.
Vi kan derfor gjøre dette for deg, via vår felles ventelisteordning. Ventelisteordningen er ett samarbeid mellom avtalefysioterapeuter og kommunalt ansatte fysioterapeuter, hvor din henvendelse blir tilgjengelig for alle terapeutene, uavhengig av hvor de befinner seg i kommunen. Dette vil sikre at du kommer til riktig terapeut, ventetiden blir forkortet og du slipper å henvende deg til flere steder. Foreldre og foresatte kan også legge inn henvendelsen på vegne av sine barn.
Klikk på linken under og legg inn din henvendelse for fysioterapi. Fysioterapitjenesten tar kontakt med deg innen kort tid.
Kontakt fysio- og ergoterapitjenesten via Helseboka
Du må betale en egenandel for fysioterapi. Barn under 16 år og personer med yrkesskade godkjent av NAV, betaler ikke egenandel. Ergoterapi er gratis.
Se takster for fysioterapi
- Forebyggende arbeid
- Veiledning til pasient, pårørende og personale
- Aktivitetsgruppe i samarbeid med avdelingene og dagavdelingen
- Undersøkelse, vurdering og behandling av ulike diagnoser ut fra en fysioterapifaglig vurdering, og i samarbeid med tilsynslege
- Opptrening etter skade og sykdom
- Hjelpemiddelformidling og tilrettelegging av fysiske omgivelser.
Gjelder pasienter som er innlagt for korttidsopphold med vedtak på rehabilitering, og som skal tilbake til hjemmet. Fysio- og ergoterapitiltakene tilrettelegges mens personen bor på sjukeheimen.
- Observasjon og undersøkelse av ulike problemstillinger, diagnoser og skader
- Veiledning og rådgivning
- Behandling og oppfølging av tiltak ut i fra en fysioterapifaglig vurdering. Individuelt og/eller i grupper
- Hjelpemiddelformidling og tilrettelegging av fysiske omgivelser.
- Forebyggende og helsefremmende arbeid.
Fysioterapeuter har rett til å undersøke og behandle uten henvisning fra lege, men fastlege kan kontaktes for et samarbeid. Behandling gjennomføres i våre lokaler på Bø sjukeheim/Bygdeheimen eller i brukers hjem.
Gruppetilbud
- Bevegelsesgruppe for eldre på Frivilligsentralen
Tid: Onsdag kl. 11.30 - Individuell treningsgruppe i treningssal
- Undersøkelse, observasjon og funksjonsutredning
- Veiledning, informasjon og undervisning
- Behandling og oppfølging av tiltak ut i fra en fysioterapifaglig vurdering
- Gruppetilbud
- Hjelpemiddelformidling og tilrettelegging i hjem, barnehage og skole.
- Forebyggende arbeid: Tjenesten jobber i samarbeid med helsestasjon, skolehelsetjeneste, Ung Arena og Frisklivssentralen i Midt-Telemark.
Tjenesten skal bidra til å fremme barn og unges mestring, deltagelse og selvstendighet. Tjenesten arbeider forebyggende og tverrfaglig, i nært samarbeid med barnet, foresatte og barnehage/skole. Fysio- og ergoterapitiltakene tilrettelegges på de ulike arenaer barnet/ungdommen befinner seg til daglig; hjem, barnehage/skole og nærmiljø.
Bassenggruppe
Tjenesten er ansvarlig for bassenggruppe for barn med spesielle behov i Gullbring. Heitehølen med 34 graders vann brukes som terapibasseng.
Kontaktperson: Helene Haugsveen Kiserud
Hvis du ikke er fornøyd med tjenestens innhold, kan du anmode fysioterapeuten om å endre innholdet innen 4 uker. Dersom anmodningen ikke tas til følge, kan du klage direkte til fylkeslegen innen 3 uker, jf Pasient- og brukerrettighetsloven. Du kan også kontakte Pasient- og brukerombudet i Telemark på tlf 35544170 vedrørende saker hjemlet i Helse- og omsorgstjenesteloven.