Hvordan fastsettes taksten?
Alle eiendommer skal vurderes til sin fulle verdi (markedsverdi). Det brukes forskjellige metoder for å bestemme takstene.
- Kommunestyret har bestemt at vi skal bruke Skatteetatens boligverdier for å beregne eiendomsskatten på boliger, i henhold til eiendomsskatteloven § 8 C-1. Dette gjelder for de fleste boliger.
- Boliger som ikke får boligverdi fra Skatteetaten inkluderer bolighus på landbrukseiendom, fritidsboliger og boliger eid av organisasjoner. For disse fastsettes taksten av et eksternt takstselskap.
Hvilken metode som er brukt for din bolig finner du på skatteseddelen – Melding om takst og skatt - som du får tilsendt av kommunen.
Hvordan fastsettes eiendomsskatten?
For bolig- og fritidseiendommer er det bestemt en obligatorisk reduksjonsfaktor på 30 % av takstene.
For 2025 er maksimal eiendomsskattesats for bolig- og fritidseiendommer 4 promille. For øvrige eiendommer er maksimalsatsen 7 promille.
Eiendomsskatt er i Norge en frivillig kommunal skatteform hjemlet i eiendomsskatteloven. Alle inntektene fra eiendomsskatt tilfaller kommunen alene, til forskjell fra andre skatter som deles mellom staten, fylkeskommunen og kommunen.
Vedtak om eiendomsskatt og promillesatsen som skal benyttes bestemmes av kommunestyret i forbindelse med den årlige budsjettbehandlingen og gjelder ett år av gangen. Eiendomsskatt er en objektskatt hvor objektene er faste eiendommer, og innkreves uavhengig av eiernes og brukernes inntekter og formue.
Vil du klage på eiendomsskatten?
Det er mulig å klage på taksten som danner grunnlag for utregning av eiendomsskatt.
Hvor skal du klage?
Kommunen er klageinstans for de lokale takstene som er vedtatt av den sakkyndige nemnda. Klagefrist er 6 veker fra 01.03.2025. Du har klagerett gjennom hele takstperioden (normalt 10 år) i forbindelse med den årlige utskrivingen, men kun èn gang på samme grunnlag.
Du klager ved å sende en e-post til post@mt.kommune.no eller ved å sende skriftlig brev til
Midt-Telemark kommune, pb83, 3833 Bø i Telemark
Mener du Skatteetaten sin markedsverdi er for høy?
Hvis opplysningene om boligen er riktige, men markedsverdien er for høy, kan du kreve boligen verdsatt etter en dokumentert markedsverdi. Endre grunnlaget for eiendomsskatten hos skatteetaten her
Kommunen er ikke klageinstans for boligverdien fra skatteetaten.
Husk at du må betale eiendomsskatten selv om du sendt inn en klage
Tilsendt faktura må betales selv om du klager. Får du medhold refunderes overskytende beløp.
Send inn klage
Eiendommer med automatisk fritak
Noen eiendommer er automatisk fritatt for eiendomsskatt etter Eiendomsskatteloven §5, deriblant de fleste statlige eiendommer og eiendom som kommunen eier direkte.
Eiendommer som kan søke om fritak
Det finnes også eiendommer som kan få fritak etter Eiendomsskatteloven §7 a og b. Dersom du eier eller representerer eiendom som har fått utskrevet eiendomsskatt men mener eiendommen skal ha fritak etter eiendomsskattelovens § 7 a og b skal søknad sendes til Kemneren. Det er Kommunestyret som fatter endelig vedtak.
Søk om nedsetting eller fritak fra eiendomsskatt
Slik regnes eiendomsskatten ut:
Et eksempel som viser hvordan man regner ut:
Utgangspunkt - taksert verdi: 6 millioner kroner
- Verdireduksjon: 6 millioner x 30 % = 1.800.000 kr
= Verdi for beregning av eiendomsskatten: 4.200.000 kroner.
4.200.000 x 0.004 promille = 16 800 kr i året i eiendomsskatt
Fakturering
Eiendomsskatt og kommunale avgifter betales normalt fire ganger per år og faktureres på samme faktura. Unntaket er sameier, der får de forskjellige seksjonene en egen faktura for eiendomsskatt.
Vi sender alle fakturaer digitalt, og du kan motta og betale fakturaene på forskjellige måter, blandt annet avtalegiro og eFaktura. Du bestemmer selv hva som passer best for deg.
Mer informasjon om digital faktura
Ønsker du betale hver måned?
Ønsker du bli fakturert for eiendomsskatt og kommunale avgifter hver måned istedenfor fire ganger i året? Du må da ha en avtale om e-faktura eller avtalegiro i banken din. Kontakt din bank for å ordne dette før du kontakter oss.
Betaling fire ganger i året: 20 mars, 20. juni. 20. september og 20. desember
Betaling hver måned: den 20.ende hver måned.
Send mail til post@mt.kommune.no hvis du vil endre fra kvartalsfakturering til månedlig.
Rammer og retningslinjer for taksering
Dette gjelder for alle eiendommer som ikke får beregnet eiendomsskatten sin av skatteetaten. Midt-Telemark kommune bruker skatteetaten sine takster på boligeiendommer.
Fritid, landbruk og næringseiendommer blir taksert av kommunen etter «Rammer og retningslinjer for taksering»
Rammer og retningslinjer for taksering 2023 (PDF, 286 kB)
Eiendomsskattelisten
Eiendomsskattelisten legges ut i løpet av februar hvert år og viser utskrevet skatt per utskrivingstidspunktet. Det legges også ut en oversikt over eiendommer som er fritatt for eiendomsskatt.
Eiendomskatteliste i pdf (PDF, 7 MB)