Midt-Telemark kommune

Medvirkning - elever og foreldre

Medvirkning - elever og foreldre

Samarbeid mellom hjem og skole er en forutsetning for at skolen skal kunne legge til rette for tilpasset opplæring. Dialog og samarbeid skjer både formelt og uformelt.

 

Elevråd

Ved hver grunnskole er det for årstrinnene 5.-7. og for årstrinnene 8.-10. et elevråd med representanter for elevene. Et medlem av undervisningspersonalet på skolen har som oppgave å hjelpe elevrådet i arbeidet. Denne elevrådskontakten har møte- og talerett i elevrådet. Elevrådet skal fremme fellesinteressene til elevene på skolen og arbeide for å skape godt lærings- og skolemiljø. Rådet skal også kunne uttale seg i - og komme med forslag i - saker som gjelder elevenes nærmiljø. 
 

 



Foreldreutvalg (FAU)

 

På hver grunnskole er det et foreldreråd der alle foreldre som har barn i skolen er medlemmer. Foreldrerådet velger et arbeidsutvalg, som er mer kjent som FAU.

Foreldrerådet og FAU skal fremme fellesinteressene til foreldrene og medvirke til at elever og foreldre tar aktivt del i arbeidet for å skape godt skolemiljø. Det skal også arbeide for å skape godt samhold mellom hjem og skole, legge til rette for trivsel og positiv utvikling hos elevene og skape kontakt mellom skolen og lokalsamfunnet.
 

 


 

Samarbeids- og skolemiljøutvalg

 

Ved hver skole er det et samarbeidsutvalg, der elevene, foreldrerådet, de ansatte, skoleledelsen og kommunen representert, noen har også skolemiljøutvalg. Hver ungdomsskole har skolemiljøutvalg (eller så fungerer samarbeidsutvalg med ekstra representanter for flertall, også som skolemiljøutvalg).

Alle elever i grunnskolen har rett på et godt fysisk og psykososialt miljø som fremmer helse, trivsel og læring.

Opplæringsloven fastsetter at elevene skal engasjeres i planlegging og gjennomføring av det systematiske arbeidet for helse, miljø og sikkerhet ved skolen. Skolen skal legge oppgaver til rette for elevene etter hva som er naturlig for de enkelte årstrinnene.
 

 

 


 

Ungdomsråd

 

Ungdomsrådet skal gi råd til kommunen eller fylkeskommunen slik at kommunestyret eller fylkestinget har et bedre grunnlag for sine avgjørelser.

Rådet har rett til å komme med sitt syn på en sak, det er ikke en plikt. Det er opp til rådet å vurdere om det skal gi en uttalelse. Rådet kan dermed avgjøre hvilke saker de velger å komme med innspill til. 


Uttale seg på vegne av ungdom

Ungdomsrådsmedlemmene er folkevalgte, det vil si at de er valgt for å representere ungdom i sin kommune eller sitt fylke. Ungdomsrådet skal representere og uttaler seg vegne av alle ungdommer. Ungdomsrådet bør derfor sørge for å ha god kontakt med ulike grupper av ungdom, og skape møteplasser der ungdomsrådet kan få innspill fra ungdommene de representerer.

Har du spørsmål om ungdomsrådet?

Kontakt: 
Epost: ungdomsradet@mt.kommune.no
Ungdomsrådssekretær, Marita Kristina Valkeinen - 41 61 13 93
Leder for ungdomsrådet, Eline Momrak - 41 56 84 84

 


 

Foreldreutvalg for grunnskolen (FUG)

 

Foreldreutvalget for grunnskolen (FUG) er et nasjonalt utvalg for og med barn i grunnskolen.
FUG er et rådgivende organ for Kunnskapsdepartementet i saker som angår samarbeidet mellom hjem og skole. FUG driver utadrettet virksomhet overfor foreldre med barn i grunnskolen og ivaretar foreldrenes interesser i skolesammenheng.

Mer informasjon om FUG på fug.no