Midt-Telemark kommune

Serveringsbevilling

Serveringsbevilling

Planlegger du å starte et sted hvor det skal serveres mat og drikke?
Da må du søke om serveringsbevilling fra kommunen. Dette gjelder alle serveringssteder der det tilberedes og serveres mat og drikke i eller like utenfor serveringslokalet.
Dersom det skal serveres alkohol, må det i tillegg søkes om skjenkebevilling.

Slik søker du om serveringsbevilling

Bevillingen gis til personen eller selskapet som har det økonomiske ansvaret for driften av serveringsstedet. I søknaden må du oppgi opplysninger om serveringsstedet, eierforhold og daglig leder.

Noen steder trenger ikke serveringsbevilling

Søk om serveringsbevilling (logg inn)

 

Vedlegg som må følge søknaden om serveringsbevilling

  • Firmaattest fra Brønnøysundregistrene for bevillingssøker og eventuelle eierfirmaer (link til bestillingsskjema på Brønnøysundsregistrene)
  • Skatteattest for bevillingssøker (link til bestillingsskjema på Skatteetaten)
  • Aksjeeierbok med samtlige aksjonærer, dersom bevillingssøker er et AS
  • Målsatt tegning over serveringsstedet, inne og eventuelt ute
  • Dokumentasjon på at bevillingssøker disponerer lokalet hvor serveringen skal foregå, for eksempel skjøte eller leiekontrakt
  • Dokumentasjon på daglig leders ansettelse ved serveringsstedet
  • Dokumentasjon på at daglig leder har bestått etablererprøven
  • Kopi av melding til Mattilsynet med bekreftelse (link til Mattilsynet sine sider)
  • Eventuelle overdragelsesdokumenter
     
  • Finansieringsplan (dersom kommunen ber om det)
  • Drifts- og likviditetsbudsjett (dersom kommunen ber om det)

 

Krav om uklanderlig vandel

Bevillingshaver, daglig leder og personer som har vesentlig innflytelse på virksomheten, må ha utvist uklanderlig vandel i forhold til straffelovgivningen, skatte- og avgiftslovgivningen, regnskapslovgivningen og likestillings- og diskrimineringsloven. De må heller ikke ha brutt annen lovgivning på en måte som vil være uforenlig med drift av serveringssted.

Ved vurdering av bevillingshavers og andre personers vandel tas det ikke hensyn til forhold som er eldre enn fem år.

 

Melding til Mattilsynet

Bevillingssøker må registrere virksomheten hos Mattilsynet, slik at de kan føre tilsyn med at virksomheten følger regelverket. Informasjon om krav og bestemmelser til deg som skal drive servering av mat på Mattilsynet sine sider.

 

Daglig leder

Serveringsstedet skal ha en daglig leder som har det reelle ansvar for den daglige drift av serveringsstedet. Daglig leder må være myndig. Det er ikke den formelle stillingstittelen som er avgjørende for om en blir regnet som daglig leder. Det er vedkommendes ansvar og arbeidsoppgaver i tilknytning til serveringsstedet som er avgjørende for om hen fyller daglig leders rolle.

Daglig leder må ha bestått etablererprøve for å dokumentere nødvendige kunnskaper av betydning for drift av et serveringssted. 
Daglig leder må være myndig og arbeide på stedet.

 

Hvor lang tid tar det?

Saksbehandlingstiden er innen 60 dager fra du har sendt oss alle nødvendige opplysninger og dokumenter. Søknaden blir sendt til uttale hos politiet og Skatteetaten.

 

Matvogn

Engangstilfeller av servering på et arrangement vil være unntatt fra næringsbegrepet og vil derfor ikke utløse en bevillingsplikt.

En næringsdrivende som reiser fra sted til sted og gjør seg næring av å oppsøke arrangementer, vil betraktes i serveringslovens forstand som en alminnelig serveringsvirksomhet, og vil derfor utløse en bevillingsplikt.

En slik serveringsbevilling gis i den kommunen serveringsvirksomheten har forretningsadresse, står oppstilt når den ikke er åpen eller hovedsakelig driver næring. Dette avgjøres etter en konkret vurdering i det enkelte tilfellet.

 

Tillatte åpningstider for serveringssteder

Serveringssteder kan holde åpent mellom kl. 06.00 og kl. 01.30 fra søndag t.o.m. torsdag.
Fredag og lørdag kan det holdes åpent mellom kl. 06.00 og kl. 02.30.

Åpningstidene er lik for uteserveringer.

Ovennevnte åpningstider gjelder ikke servering ved overnattingssteder.

Åpningstidene er regulert i forskrift om åpningstider for serveringssteder, Midt-Telemark kommune, Vestfold og Telemark.

 

Klagemuligheter

Etter § 27 i serveringsloven kan du klage på vedtaket. 
Klagefristen er tre uker fra du har mottatt vedtaket eller på annen måte er informert om vedtaket, jf. forvaltningsloven § 29. Rett klageinstans er Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

En eventuell klage sendes til den kommunen som har fattet vedtaket. Klagen skal være skriftlig og må nevne hvilken endring du ønsker. Du bør også begrunne klagen. Kommunen skal etter at klagen er mottatt, gjennomgå saken på ny og gjøre de undersøkelsene som klagen gir grunn til. Kommunen kan oppheve eller endre vedtaket dersom den finner grunn til det. Om kommunen velger å fastholde vedtaket, oversendes klagen til Statsforvalteren for endelig avgjørelse.

Jf. forvaltningsloven § 11 har kommunen alminnelig veiledningsplikt. Du har også mulighet til å gjøre deg kjent med dokumentene i saken jf. forvaltningsloven §§ 18 til 19, med noen få unntak. Det er også mulighet til å søke om utsatt iverksetting, jf. forvaltningsloven § 42. Utsatt iverksetting vil si at vedtaket ikke kan gjennomføres før klagefristen er ute eller klagen er avgjort.

Send inn klage til kommunen (logg inn)

 

Lover og regler

Serveringsloven

Forskrift om etablererprøve for daglig leder av serveringssted

Forskrift om åpningstider for serveringssteder i Midt-Telemark kommune

Kontakt

Jeanett Kaasa
Spesialkonsulent
E-post
Telefon 48 26 16 51

Kontakt ved spørsmål om salg-, skjenk- og serveringsbevillinger, kunnskapsprøver, etablererprøver, TV-aksjon, valg og borgerlig vigsel.

Svein Taranrød
Avdelingsleder Politisk sekretariat
E-post
Telefon 91 11 20 54

Kontakt ved spørsmål om politisk møtebehandling, salg-, skjenke- og serveringsbevillinger, etablererprøver, valg, vigsel og politiske saker.